Sóstói Múzeumfalu -Nemzeti Tehetség Program

Székhelyintézmény

2024-05-28

https://buzaszemovoda.hu/oldal/foto-galeria

   

Megismerni a kanászt…”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program nagyszerű lehetősége kapcsán a Sóstói Múzeumfalu bizony minden héten újra és újra fogadja azokat a matematikai tehetségígéreteket, akiket 3 nyíregyházi óvoda pedagógusai a szülők hozzájárulásával javasoltak programunkba. Központi témánk idén a néprajz és a matematika metszetében formálódó etnomatematika. A 12 nagycsoportos óvodás minden képzeletet felülmúló érdeklődéssel lépi át a Múzeumfalu kapuját szerdánként és kérdez fáradhatatlanul a régi falusi emberről, a számokról és természetesen arról is, amelyekről rajtuk kívül talán senki nem kérdez.

A projekt második harmadában, megannyi számolás, számítás és furfangos feladat mellett játékos formában ismerték meg a gyerekek a háziállatokat és a haszonállatokat. A pásztorok ruhadarabjainak felfedezése mellett az egyik legfontosabb munkaeszközük, a pásztorbot és a juhászkampó is előkerültek a raktáraink legmélyéről és kipróbáltuk, hogyan és mire használhatja a bárányokat őrző juhász a botját. Néhány ügyességi mozgásos-botos feladatot teljesítve az ovisok bojtároklevelet is kaptak, emellett pedig a tirpák tanyán bárányszámláló társasjátékra hívtuk őket. Ifjú bojtárként először csoportosították a barikat, ahol a csoportosítás mikéntjét Ők határozták meg. Ezt követően lankadatlan figyelemmel keresték a két csapatba-bandába beosztott gyerekek az elveszett bárányokat. A döntetlennel végződő játéksorozat megmutatta, hogy minden kisbojtár remek őrzője lehetne a nyájnak. Egy következő alkalommal a pásztorművészet ránk hagyott kincsei közül a cifraszűr díszítményeit ismerték meg a gyerekek. A szűrszabók által készített minták rajzolása, tükrözése, tanulmányozása, és párosítása után, egyedi mintákat is készítettek a kis alkalmi tervezők. Ezt követően pedig sokszorosító grafikai munkát végeztek, nyomtatással saját szűrt készítettek egyszerű geometriai formák felhasználásával.

A 32 órás komplex tehetséggondozó projekt lassan a végéhez közeledik. A kis matematikusok a számos feladat mellett egy családi nappal zárják a foglalkozások sorát. Olyan lazító programokkal készültünk, ahol a gyerekek szülőkkel karöltve újra megtapasztalhatják, hogy a Sóstói Múzeumfaluban él és élmény a hagyomány! Bízunk abban, hogy az ovis tehetségígéretek egészséges önismerettel rendelkező, társaikkal együttműködő, a matematikát kihívásnak tekintő, motivált és nyitott gyermekként várják a jövő és az iskolás esztendők kihívásait.